Wspólne oświadczenie Andrzeja Dudy i Xi Jinpinga w/s strategicznego partnerstwa

A A A Pdf Print16x16 Mail16x16
Wspólne oświadczenie w sprawie ustanowienia wszechstronnego strategicznego partnerstwa między Rzecząpospolitą Polską a Chińską Republiką Ludową podpisali dziś Prezydent RP Andrzej Duda oraz Przewodniczący Chińskiej Republiki Ludowej Xi Jinping.

Prezydent Duda zwrócił uwagę, że wizyta przewodniczącego ChRL Xi Jinpinga pokazuje jednoznacznie intensyfikację relacji Polski z Chińską Republiką Ludową na stopniu dyplomatycznym i gospodarczym, a także jest ważnym sygnałem politycznym dla całego sektora gospodarczego.

Mam nadzieję, że Polska stanie się bramą do Europy dla Chin, nie tylko symbolicznie, ale przede wszystkim faktycznie – pod względem gospodarczym, że będą realizowane wspólne inwestycje i współpraca, która umożliwi wykorzystanie naszego potencjału portowego – mówił Andrzej Duda.

Jest to pierwsza od 12 lat państwowa wizyta w Polsce przewodniczącego Chińskiej Republiki Ludowej na co zwrócił uwagę przewodniczący Xi Jinping. Wskazał że celem jego wizyty jest zacieśnianie tradycyjnej przyjaźni chińsko-polskiej, umocnienie wzajemnego zaufania politycznego oraz promowanie wspólnego rozwoju.

Ocenił, że rozmowa z prezydentem Dudą była przyjazna i udana: – Osiągnęliśmy szerokie porozumienie w kwestii relacji chińsko-polskich oraz w sprawach będących przedmiotem wspólnego zainteresowania. (…) Zgodziliśmy się, że obie strony powinny stymulować długoterminowy i stabilny rozwój relacji dwustronnych w oparciu o zasady wzajemnego szacunku i obopólnej, korzystnej współpracy.

Przewodniczący ChRL dodał: doszliśmy do porozumień w sprawach sformułowania założeń chińsko-polskiego planu współpracy, utworzenia komitetu sterującego do spraw współpracy przemysłowej, rozwoju obszarów łączności i informacji, wzmocnienia inwestycji w zakresie infrastruktury i logistyki.

W Pałacu Prezydenckim w obecności Prezydenta RP i Przewodniczącego ChRL podpisano także szereg umów dwustronnych między Rządem Rzeczypospolitej Polskiej a Rządem Chińskiej Republiki Ludowej.

Wzajemne wsparcie, zrozumienie i współpraca

We wspólnym oświadczeniu prezydenta RP i Przewodniczącego ChRl wskazano m.in., że Polska i Chiny postrzegają siebie nawzajem jako długoterminowych i stabilnych partnerów strategicznych, a swój rozwój – jako znaczącą okazję do obopólnie korzystnej współpracy. „Oba państwa zbudowały wzajemne zaufanie polityczne, które umożliwia regularną i otwartą wymianę poglądów na wysokim szczeblu politycznym. Oba państwa, w duchu wzajemnego poszanowania, równego traktowania i obopólnie korzystnej współpracy, wzmocnią współpracę w sferze politycznej, gospodarczej, społecznej, kulturalnej i w innych obszarach, koordynację i współdziałanie w sprawach międzynarodowych i regionalnych, a także podniosą poziom relacji dwustronnych w kompleksowy sposób dla zapewnienia korzyści obu narodom” – wskazano.

Ponadto wskazano, że Polska i ChRL będą wspólnie dokładały starań na rzecz promocji współpracy dwustronnej w ramach Planu na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju przedstawionego przez Polskę oraz Inicjatywy „Ekonomicznego Pasa Jedwabnego Szlaku” i „Morskiego Jedwabnego Szlaku XXI Wieku” (Inicjatywa Pasa i Szlaku) przedstawionej przez Chiny. „Obie strony zgadzają się dalej wzmacniać swoje kompleksowe stosunki gospodarcze zgodnie z zasadami równości i wzajemności. Zapewnią sprawiedliwe traktowanie polskim i chińskim przedsiębiorstwom działającym w drugim kraju” – dodano. Zadeklarowano także m.in., że połączone zostaną wysiłki w celu promowania inwestycji i równoważenia dwustronnego handlu, zwłaszcza poprzez zapewnienie lepszego dostępu do rynku. „Obie strony będą w dalszym ciągu zachęcać i wspierać wysiłki swoich przedsiębiorców w celu rozszerzenia współpracy w zakresie infrastruktury i zdolności produkcyjnych, a także poszukiwania nowych modeli współpracy” -podkreślono.

IK

Fot. Andrzej Hrechorowicz / KPRP